[Blog 4:] Het boe·ren·ver·stand

Gepubliceerd op 31 maart 2023 om 14:40

boe·ren·ver·stand
1; het gewone, gezonde verstand (bron vandale.nl)

Wanneer we rijden, of dat nu is;  naast de weg, op een afgesloten terrein of bij iemand op het erf. Wordt er van ons verwacht dat we rijden en handelen doormiddel van het gewone, gezonde verstand. Een onderwerp dat wat mij betreft aan de groene code mag worden toegevoegd. Naast dat de auto deugdelijk dient te zijn, ook wel soms apk waardig genoemd, moeten we ook gebruik maken van het juiste materieel t.b.v. het rijden in het terrein. En ja ik snap hoe dat het werkt, je hebt ergens in de hoek thuis of vanuit het werk een hijsband of touw liggen dat er “ijzer” sterk uitziet en je prima geschikt lijkt om achterin bij je te hebben, voor het geval dat. Alleen let op! Waar wil je het voor gaan gebruiken? De hijsband als boomlint (om de boom niet te beschadigen), wat prima geschikt is mits het voldoende sterk is, of; wil je de hijsband gaan gebruiken voor het geval dat je vast staat? Gelijk aan het eerder benoemde touw, ben je voornemend om dit te gaan gebruiken om of jezelf of een ander los te trekken? Ik zeg niet doen, mits je weet om wat voor een touw het gaat.

Heb je wel eens gehoord van een kinetisch touw?

ki·ne·tisch
1; betrekking hebbend op beweging (bron vandale.nl)

Het woord kinetisch zegt het al doormiddel van de toevoeging; bewegen. Het kinetisch touw is uitgevoerd doormiddel van een zekere rek wat twee voordelen heeft waaronder, als eerste wanneer je iemand eruit wilt trekken dat je best wel wat kracht mag gebruiken doormiddel van je eigenvoertuig wat als effect heeft dat enkele seconde later dezelfde energie zicht heeft verplaats richting het voertuig dat vast (stond). Ten tweede heeft dit het voordeel dat door deze rek en geleidelijke verplaatsing dat beide voertuigen minder impact ontvangen. Wel is van belang te weten dat er evengoed enorm veel energie kortstondig ontstaat. Gebruik dan ook voorafgaand aan het rijden al het gewone, gezonde verstand als het gaat om je voertuig. Controleer dan ook eens of dat de bevestigings, trek/sleep punten wel sterk genoeg zijn voor het daadwerkelijke gebruik. Wanneer dit namelijk het geval is kan je met een gerust hart best wat gas geven om iemand uit die diepe modderput te halen.

 

Naast je eigenveiligheid ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid van het publiek. Wees dan ook scherp op je omgeving, wie is waar, en wie doet wat? Kan ik dat kinetische touw veilig zijn werk laten doen zonder dat er iemand tussen of voor m`n auto staat? Misschien klinkt dit je wat te voor de hand liggend maar let op, niet iedereen in je buurt denk er misschien zo over.

 

Afsluitend is mijn vraag; moet ik het nog over het gebruik van een lier/winch hebben? Of zou iedereen wel weten welke spanning er ontstaat op dat dunnen lijntje van 10mm? Nou zomaar een 6000kg! Als je dit wist dan weet je vast ook wat je wilt voor het geval dat. Toch? Dat je iets over je staalkabel of het touw legt wat ervoor zorgt dat wanneer dit dreigt te bezwijken dat dit de energie dempt en het doet neerslaan? Denk eens aan een lierdeken, gemakkelijk te monteren en later te demonteren doormiddel van klittenband, uitgevoerd in de bekende oranje kleur zodat iedereen en dus ook het publiek ziet wat er gebeurt.

 

Bekijk eens hier de webshop voor al onze veiligheidsartikelen.

 

Gebruik het gezonde verstand, stay safe en laten we er samen voor zorgen dat de volgende generatie onze hobby nog mag uitvoeren.

 

Leon Vernimmen

Winchtech.eu
Lieronline.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.